Hoe organiseer je online trainingen?6 min read

Update 2 april 2020: privacy problemen van Zoom?

We zitten massaal thuis in deze onzekere tijden en we moeten er het beste van zien te maken. Veel organisaties, zowel opleiders als bedrijven, staan voor de uitdaging om hun trainingen en opleidingen online krijgen. Hoe kun je mensen vanuit huis ondersteunen om verder te blijven leren? In dit artikel geef ik je een paar handige tools om leren vanuit huis te organiseren.

De beste communicatie tools

In plaats van fysiek af te spreken, spreek je nu online in een video conference op een vast tijdstip af. Het organiseren van een videoconferentie neemt altijd iets meer tijd dan je verwacht. Zorg dat iedereen wat eerder aanwezig is, zodat je op tijd kunt starten. Daarnaast is het handig om onderstaande tools zelf eerst goed uit te proberen voordat je live gaat. 

 • Slack is een communicatiemiddel voor de werkplek. Je kunt met je collega’s direct of in kanalen met elkaar chatten. Hier nog wat handige tips om Slack effectief gebruiken.
 • Zoom is een video conferencing tool. Zoom staat bekend om de stabiele en uitstekende videokwaliteit.
 • Google Hangouts Meet ook een tool voor videogesprekken. Je kunt ook handig video’s opnemen voor latere asynchrone instructies.
 • Microsoft Teams voor als je in jouw organisatie met Office 365 werkt en ook bestanden wilt delen.
 • Jitsi is een open-source communicatietool die geen registratie vereist.
 • Bluejeans, een uitgebreide video conferencing dienst, biedt de mogelijkheid om ook met de vaste lijn in te bellen.
 • Starleaf is een vergelijkbare cloud-based audio- en video conferencing tool die ook mogelijkheden biedt voor point-to-point-calling.
 • Discord is een gebruiksvriendelijke chat-applicatie gericht op eindgebruikers. Populair onder gamers om zijn stabiliteit en beeldkwaliteit.

Privacy problemen en hacks bij Zoom?

Er is veel nieuws over Zoom’s privacy problemen en hacks. Opleiders vroegen ons via ons Slack kanaal om advies, en of bijvoorbeeld open source tools als Jitsi een beter alternatief zijn. Vooropgesteld: wij delen op basis van onze eigen ervaring, en zijn geen security of privacy specialisten (hoewel we die wel in dienst hebben!)

Wij hebben zelf geen ervaring met Jitsi, maar hebben wel ervaring met veel verschillende “WebRTC” gebaseerde tools. Onze inschatting is dat Jitsi ongeveer net zo goed werkt als Google Hangouts, dat ook hierop gebaseerd is. Prima dus, maar niet zo goed als Zoom qua videokwaliteit en stabiliteit met meer mensen. Zoom heeft als voordelen: native desktop programma’s die makkelijk te installeren zijn, en een enorme schaalbaarheid door hun peer to peer netwerk-opzet. En veel mensen kennen het, wat ook drempelverlagend werkt.

Het privacy argument is makkelijk gemaakt (en geldt waarschijnlijk voor elke commerciële partij), en wellicht ook terecht, maar vergeet niet dat Zoom gebruikt wordt en goedgekeurd is door duizenden bedrijven die privacy en security officers in dienst hebben. Dat is absoluut geen garantie dat Zoom 100% veilig is, maar wel dat het waarschijnlijk geen slechte keuze is. Als je een doelgroep aanspreekt van privacy-bewuste programmeurs of advocaten o.i.d., dan kun je iets exotischers en misschien beters kiezen. Zoals je dan wellicht ook liever Telegram of Signal gebruikt i.p.v. WhatsApp..

Maar, ons belangrijkste advies: probeer het zelf en deel je ervaring!

De beste tools voor het maken van video instructies

Je kunt met de eerder genoemde communicatietools cursisten direct via een videogesprek instructies geven. Maar soms is het handiger om een instructie voor te bereiden en er een video van te maken. Je neemt van tevoren de video op en iedereen kan het daarna op zijn eigen tempo afspelen. Met de onderstaande tools kun je een instructie opnemen met je webcam. Het zal vast wat technische uitdagingen met zich meebrengen en verwacht niet gelijk dat het perfect zal zijn.

 • Hypersay – is een gave tool om interactief presentaties te geven, inclusief polls en quizzen.
 • Screencastify – is de nummer 1 gratis schermrecorder voor Chrome. Geen download vereist. Video’s opnemen, bewerken en delen in seconden.
 • Loom – een makkelijke en gratis schermrecorder voor alle devices. Neem jouw camera en scherm op met audio rechtstreeks vanuit je Chrome-browser.
 • Vynchronize een realtime video synchronisatie tool. Je kunt elke video samen met anderen bekijken zonder dat ze naast je zitten.
 • PowToon – is een tool waarmee je in een paar minuten mooie animaties mee kunt maken.
 • Explain Everything Interactieve Whiteboard om zaken uit te leggen.

Gebruik een kant-en-klaar leerplatform

Wist je dat je zelf ook makkelijk e-learning kunt ontwikkelen? Sinds deze maand werkt Springest samen met aNewSpring. aNewSpring is een kant-en-klaar leerplatform waar opleiders en bedrijven hun trainingen digitaal kunnen maken. Dus door aNewSpring te gebruiken kun je jouw trainingen als blended of als e-learning aanbieden. Bekijk ook de e-learning trainingen die opleiders op Springest aanbieden.

De beste tools om kennis mee te beoordelen

Net zoals in een klassikale training, is er vaak een moment waarop je de kennis van de deelnemers wilt beoordelen. Hier zijn een aantal handige assessment tools om de getrainde kennis te toetsen:

 • Google Forms is bekend van de enquêtes, maar leent zich ook goed voor formatief toetsen. Door het knopje ‘quiz’ in de instellingen aan te klikken, maak je van een vragenlijst een online quiz. 
 • Socrative – Socrative is een hele handige tool om kennis mee te toetsen. Naast dat het maken van een quiz heel makkelijk is, heeft het ook een hele overzichtelijke weergave van de resultaten.
 • EDPuzzle is een tool waarmee je vragen kunt toevoegen aan video’s. Je kiest een video uit je eigen bestanden of op YouTube, waarna je er in EDPuzzle vragen aan kunt toevoegen.

Tools om online samen te werken

Wanneer je een training met meerdere mensen wilt samenwerken, is het handig als je één centraal punt hebt waar je documenten en informatie opslaat en met elkaar deelt:

 • G Suite– of  Microsoft OneDrive om documenten met elkaar te delen of met meerdere personen te werken in één document: het kan! En het is nog gemakkelijk en handig ook.
 • Notion is een briljante tool voor online samenwerken.
 • Padlet – een digitaal prikbord waarop je kunt samenwerken, dingen kunt plaatsen en delen. 
 • MindMeister – is een tool waarmee je met meerderen tegelijk een mindmap kunt maken.
 • Trello – Trello is ook een samenwerkingstool waarin je in één oogopslag wie wat doet en wat er moet gebeuren. 
 • Asana – is ideaal voor grotere samenwerkingsprojecten. Je kunt taken verdelen en toe bedelen, om feedback vragen.

Mijn favoriete tools voor leren op afstand

 • Zoom, deze gebruik ik ook privé om met mijn hele familie tijdens lunch in te bellen. Magisch hoe eenvoudig het videobellen werkt.
 • Socrative, is echt geweldig om wat interactiviteit en wedstrijdelement in een training te brengen.

Dat waren mijn tools en tips om trainingen digitaal te geven. Laat me in de reacties weten wanneer ik een tool of tip gemist heb. Ook hoor ik graag of je hulp nodig hebt bij het digitaliseren van jou opleidingen en trainingen.

About the author

Bram Speelman is Marketing Lead Link en SEO-er bij Springest.

Comments

 1. Beste Bram,

  Dank voor je post over de beste tools voor het maken van video instructies.
  Het zet alles goed op een rij, met keuzes zodat je zelf kunt napluizen wat het beste bij je past. Super dus!

  Eén opmerking ter aanvulling:
  Omdat jij zo enthousiast was over Socrative, en omdat ik graag interactiviteit en soms ook een wedstrijdelementje in een training breng, ging ik dit programma downloaden. Ik ben dan zo’n type dat ook even door de voorwaarden scrollt, en daar las ik toch wat – in mijn ogen – alarmerends. Voor mij reden om NIET met Socrative te gaan werken! Een ander maakt het misschien niet uit, maar hier komt de tekst, voor wie het weten wil:

  (…) you agree that any Submission provided by you in connection with these Services is provided on a non-confidential basis. You hereby grant to Socrative a non-exclusive, perpetual, irrevocable, royalty-free, fully paid-up, worldwide license (including the right to sublicense through multiple tiers) to reproduce, process, adapt, publicly perform, publicly display, modify, prepare derivative works of, publish, transmit, distribute, and otherwise use each of your Submissions that are voluntarily uploaded by you to the Socrative Shared Quiz List, or any portion thereof, in any form, medium or distribution method now known or hereafter existing, known or developed, and authorize others to use these Submissions.

  We may modify or adapt your Submissions in order to transmit, display, or distribute them over computer networks, in various media, and/or make changes to the Submissions as necessary to conform and adapt them to any requirements or limitations of any networks, devices, services, or media and/or otherwise modify them in any manner in our sole discretion. Socrative does not guarantee any confidentiality with respect to any Submissions.

  Vriendelijke groet en keep up the good work!
  Anita Regout

  1. Hi Anita,

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je de tools aan het uitproberen bent. Goed dat je het punt van data veiligheid aan stipt. Het is mij niet helemaal duidelijk wat er met de bovenstaande voorwaarde van Socrative bedoeld wordt.
   Ik heb geen quiz of assessment tool gevonden waar de data veiligheid gegarandeerd is. Mocht je een goede quiz of assessment tool tegenkomen, dan voeg ik hem graag toe aan het blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *