De Magie van Moodboards: een moodboard maken – een beeld zegt meer dan duizend woorden6 min read

Ontwerpers, stijladviseurs en visagisten werken met moodboards. Zo bepalen ze collecties, stijlen en trends voor het komende seizoen. Maar een moodboard kan je ook inzicht geven in jezelf en welke kant je op wilt.

Tijdens het douchen heb je vast wel eens een idee, droom of visioen. Over de ideale baan, dat droomhuis of die reis rond de wereld. Meestal spoelt zo’n idee meteen weer weg met het douchewater. En dat is zonde. De oplossing: maak eens een moodboard over jou.

Een moodboard lijkt op een collage maar is veel meer dan dat. Het is een visualisatie van een concept, idee, droom of gevoel. Een moodboard bestaat uit herkenbare elementen, maar suggereert ook nieuwe ideeën. Het schept een compleet beeld. Het wordt gebruikt voor het creëren van nieuwe collecties, de sfeer op je huwelijk, het ontwerpen van siertuinen, de inrichting van je huis.

TIP: Hier vindt u een overzicht van (gratis) websites en programma’s waarmee u zelf moodboards kunt maken!

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Een moodboard is een krachtig communicatiemiddel. Want beelden zijn veel effectiever dan woorden. Een moodboard is een totaalplaatje dat met woorden moeilijk kan worden samengevat. Je krijgt er meteen een gevoel bij. Door ideeën en dromen te visualiseren op een moodboard, maak je ze zichtbaar voor jezelf en voor anderen.

Hoe werkt een moodboard?

Maak je hoofd leeg. Haal je idee, concept of droom naar boven. Probeer een paar minuten alleen daaraan te denken. Registreer welk emotie, kleur of vorm dat bij je oproept. Pak een stuk karton, hout of een prikbord. Ga op zoek naar plaatjes, foto’s en behang die jou aanspreken. Kant, servetjes en bladeren zijn ook prima, laat je fantasie de vrije loop. Je hoeft er niet bij stil te staan waarom het je aanspreekt. Knip of scheur ze uit en plak of prik ze op. Denk niet te lang na voordat je een item prikt of plakt. Go with the flow!

Je kunt meerdere moodboards maken. Zo kun je een bepaald idee bijvoorbeeld scherp afzetten tegen een ander – minder goed – idee.

Evelien, visagist: “Onlangs heb ik de make-up gedaan van een bekende zangeres. Het was voor de foto op de cover van haar nieuwe cd. Zij is een druk bezette vrouw, dus er was vooraf weinig tijd om proef te draaien, het moest in een keer goed. Voor deze opdracht heb ik eerst een moodboard gemaakt van mijn ontwerp – met een werktekening, de kleuren, de belichting en alle belangrijke details. Ik had onder andere pauwenveren, paperclips en vilt gebruikt. Daardoor werd het beeld compleet en de sfeer duidelijk. Het kiezen en aanbrengen van de make-up ging daarna vanzelf. Het is een mooi plaatje geworden.”

En dan?

Als je klaar bent met je moodboard(s), kijk er dan van een afstandje naar. Schrijf de eerste gedachten en gevoelens die in je opkomen op en probeer daar een verband tussen te leggen, of maak een titel of gedicht bij je moodboard. Dat werkt vaak verhelderend. Ontdek je er niet meteen iets in? Geen paniek,
alleen al het maken van een moodboard helpt je om tot andere inzichten te komen. Je bent immers creatief bezig, je richt je even helemaal op jezelf. Soms zie je de volgende dag ineens veel meer betekenis in je moodboard.

“Ik realiseerde me dat ik helemaal geen carrière als fotomodel ambieerde”

Een moodboard kan duidelijk maken dat je stijl, collectie of droom er heel anders uitziet dan je dacht.

Anne, consultant: “Ik was al een tijdje niet tevreden. Ik had een fijn huis, een lieve vriend en een interessante baan. Toch was ik niet happy. Ik sliep slecht, raakte snel geïrriteerd en kon me maar moeilijk concentreren. Ik droomde ’s nachts steevast dat ik een lang blond model was dat de hele wereld over reisde. Als ik dan wakker werd, vond ik mijn eigen leven maar saai (en mezelf ineens oud lijken met dat korte kapsel).

Een vriendin van mij ontwerpt kleding en adviseerde mij een moodboard te maken. Na wat tegenstribbelen (ik ben helemaal niet creatief, het moodboard werd bijna een moetboard) besloot ik op een zondagmiddag om het toch maar te doen. Ik nam de modellendroom als uitgangspunt en ging aan de slag met een stapel oude tijdschriften. Het resultaat: drie totaal verschillende moodboards:

De eerste – zwart/wit met allemaal zonnebrillen, de sfeer was afstandelijk.
De tweede – glamourachtig met camera’s, zee en strand, de sfeer was koel.
De laatste – openhaard, bos en paarden, de sfeer was warm en ongedwongen.

Het werd me meteen duidelijk waar ik naar op zoek was: rust, vrijheid en intimiteit. Ik realiseerde me dat ik helemaal geen carrière als fotomodel ambieerde, maar dat ik tijd wilde maken voor reizen en voor mijn vriend. Door onze drukke banen en de verbouwing van ons huis was vakantie er al zeker twee jaar bij ingeschoten.

Afgelopen najaar heb ik met mijn vriend een maand door Zuid-Amerika gereisd. Te paard. Even geen werk en alle tijd voor elkaar. Toen ik terugkwam, was ik uitgerust en had ik weer zin om aan het werk te gaan. Paardrijden doe ik nog steeds, dat geeft me zo’n vrij gevoel! Het moodboard maakte me duidelijk wat ik echt wilde. Ik maak voortaan ieder jaar zo’n ding.”

Moodboards zijn hot

Geen wonder. Het is leuk om ze te maken en het geeft meteen resultaat. Steeds meer mensen maken digitale moodboards. Op de site van VT Wonen kun je bijvoorbeeld online een eigen moodboard maken. Je kunt daar kiezen, schuiven en experimenteren tot je de woonstijl hebt gevonden die je zoekt. Handig en makkelijk – je tijdschriften blijven heel – maar het effect is groter als je de elementen van je moodboard kunt aanraken en opplakken. Bovendien zijn de kleuren helder en kun je werken met verschillende materialen.

Tip

Laat je ingevingen niet langer in het doucheputje verdwijnen maar zet ze om in beeld. Het kost maar een paar uurtjes werk en levert boordevol inspiratie en inzichten op. In werk en privé. Geen zin om alleen aan de slag te gaan? Maak je moodboard samen met je partner, vriendin, kind, collega of team. Het zal jullie relatie zeker versterken!

Tweetables

Een beeld zegt meer dan duizend woorden  — Tweet dit
Zo maak je een moodboard  — Tweet dit

Over Springest

Springest ondersteunt je bij je professionele ontwikkeling. Op Springest vind je meer dan 37.000 opleidingen, cursussen en trainingen in Nederland met ruim 40.000 ervaringen van cursisten. Zoek, vergelijk en boek!

Springest voor je werk gebruiken?
Bekijk Springest Go, het online leerportal op maat waar medewerkers zelfstandig kunnen zoeken en boeken binnen een eigen omgeving.

Je kunt ook gratis in-company aanvragen doen.

 

Dit artikel is geschreven door Brockhus & Brockhus copywriters

Brockhus & Brockhus schrijven artikelen voor tijdschriften, maar ook teksten voor uw website, brieven, flyers, brochures, advertorials, beleidsplannen, scenario’s en jaarverslagen. En gedichten. Daarnaast huren diverse bedrijven en banken onsregelmatig in als brainstorm trainer bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten.

 

About the author

Comments

 1. Goedmiddag, ik las net het artikel over moodboards maken. Daarin wordt aangegeven dat steeds meer mensen hun moodboards digitaal maken. Ik vraag mij af met welk programma men dat dan doet. De verwijzing naar VT wonen is leuk maar ik zou er graag professioneel mee willen gaan werken, dan is de optie op hun site niet interessant. Misschien kan je me verder helpen door een tip te geven over een programma waar dit gemakkelijk mee kan?

 2. Beste Tim, je hebt een interessante vraag. We zjn niet bekend met een digitaal programma dat speciaal gemaakt is voor het maken van moodboards. We hebben wel positieve ervaringen met het programma Pages van Apple. Misschien is dat een goed begin? Succes! Groeten, Charlotte

 3. Voor professionals raad ik aan om eens te kijken naar http://www.olioboard.com

  Quote
  “What is Olioboard?
  Olioboard is an easy way to communicate complex artistic concepts visually, it can be a tool used in brainstorming, or simply a visual means for organizing thoughts. Sometimes words fail because they are ambiguous. Pictures can be more effective as they can demonstrate emotion, and themes visually.”

  Er zijn voor mij 4 redenen waarom Olioboard veruit superieur is t.o.v. VTWonens moodboard:
  1) Het is een open systeem waaraan je zelf je eigen afbeeldingen kunt toevoegen
  2) Het is voorzien van alle fancy Web 2.0 voorzieningen om anderen te betrekken in je resultaat
  3) Het resultaat is behalve on line ook offline te brengen om te voorzien van je eigen brand als je wilt
  4) Het kan geïntegreerd worden in je eigen Web-site, zodat je je potentiële opdracht naar jouw Web-site haalt en houdt

  Als je je Olioboard hebt afgestemd met opdrachtgever, is de stap hierna natuurlijk logischerwijs dat je een 3D model gaat maken van het beoogde interieur. En dat kan weer heel mooi met SketchUp. Zie daarvoor m’n Web-site http://www.houtcreator.nl/sketchup

  Succes en groet,

  Manfred van der Voort

  Hout’crea-tor – vormgever aan hout –

  http://www.houtcreator.nl

 4. Beste Tim,
  Sinds kort heb je ook bewegende moodboards. Ze noemen dit Mind Movies. Feitelijk selecteer je allerlei foto’s laat die leuk in elkaar overvloeien en zet je doelen bij.
  Het bedrijf verkoopt een edit programma om dit te maken.
  Ikzelf heb het gewoon op de Apple gedaan, maar Microsoft heeft ook een foto/video bewerkingsprogrammatje.
  Kijk eens op Google, daar vind je duizenden voorbeelden.
  Succes,
  Jos Verheijden

 5. Deze pagina zou ik graag willen delen via bijvoorbeeld Facebook. Is Springest al zover dat zij ook zijn aangesloten bij social media? Ik zou direct fan worden van springest! 🙂

  Groeten,
  Jolanda Sieders

 6. Vraag: wanneer iemand een moodboard maakt en vooral woorden uitknipt en op zijn moodboard plakt in plaats van plaatjes, heeft dit dan een betekenis? Of kan dat iets zeggen over de persoon?

 7. Ik geef les en ik zou graag met mijn leerlingen een moodboard maken. Maar als ik de website van VT wonen open, kan ik geen moodboard maken. Als ik klik op: Zelf een moodboard maken, dan opent mijn pc telkens terug de homepage. Zowel met google chrome als met internet explorer. Waar zou dit aan kunnen liggen? Ik zou het graag eens testen. Of weet er iemand nog een andere website waar dit kan?
  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *